zaterdag 1 april 2017

Bebogeen

Een wonderlijke naam voor een mierzoete karamelpasta waarmee ik pas in aanraking kwam toen ik verkering kreeg met een Fries: Bebogeen. Dikke lagen gaan er 's morgens op de boterham. Ik had er nog nooit van gehoord, bij ons thuis werd er naast pure hagelslag eigenlijk geen zoet broodbeleg gegeten. Het was ook niet zo makkelijk te vinden in het westen, zoals alles buiten Friesland wordt genoemd. In de supermarkten staat een bescheiden hoeveelheid potjes tussen meters jam, hagelslag en pindakaas.



Nader onderzoek wijst uit dat Bebogeen vlak na de tweede wereldoorlog in het noorden van het land werd ontwikkeld vanwege het feit dat er geen boter beschikbaar was en men blijkbaar wel behoefte had aan een smeerseltje op brood. Dus werden de suikerbieten ingezet, die waren immers in ruime mate aanwezig. De eerste verklaring die de ronde doet over deze vreemde naam is dan ook dat het een samenvoeging en omkering is van Geen boter beschikbaar.
Deze mythe werd een aantal jaar geleden ontkracht toen de zoon van de laatste eigenaar vertelde dat de naam Beter dan boter betekent en tevens een samenvoeging is van de namen van de zoon en de neef van de oorspronkelijke producent: Benno en Bob.
Ik geloof er geen snars van: waar is geen gebleven?







Geen opmerkingen:

Een reactie posten