vrijdag 3 september 2021
vrijdag 27 augustus 2021
Vieren
zaterdag 14 augustus 2021
Dood per post
zaterdag 7 augustus 2021
Menselijk wenselijk
zaterdag 31 juli 2021
Asvattha
zaterdag 24 juli 2021
Doorbraak
zaterdag 17 juli 2021
Arrivederci Amore Mio
zaterdag 3 juli 2021
Inhaalslag
zaterdag 26 juni 2021
Slak
Licht jaloers bezag ik de docente. Rustig liep ze heen en weer, bedachtzaam sprak ze ons toe.
De opmerkingen die op de lagere school, en later op de middelbare school, op mijn rapport stonden schoten door mijn hoofd. Niet te veel kletsen.
We oefenden. We leerden.
We hielden ons mond en luisterden.
zaterdag 19 juni 2021
Twintig
zaterdag 12 juni 2021
Aan zee
Ik had al lang niet meer aan hem gedacht. Iets met selectieve aandacht, waarbij we ons alleen bewust zijn van hetgeen op dat moment relevant voor ons is. De rest wordt onderdrukt, anders zou het brein teveel prikkels krijgen. Bij mij werkte dat principe blijkbaar ook met hele periodes en projecten.zaterdag 5 juni 2021
Het land der herinneringen
zaterdag 29 mei 2021
Het zuur en het zoet
zaterdag 22 mei 2021
Levensloop
zaterdag 15 mei 2021
Uitbraak
zaterdag 8 mei 2021
Liefdescompost
zaterdag 1 mei 2021
Veerkracht
'Ik ga zo je veerkracht meten,' zei de arts die de vijfjaarlijkse check-up ging afnemen.
O? Kon je dat meten? In de natuurkunde mat je bij veerkracht het vermogen om de vorige stand weer in te nemen, nadat iets ingedrukt of uitgerekt was geweest. De elasticiteit zeg maar.
Maar hij had het natuurlijk over de tweede betekenis van het woord: het herstellingsvermogen van iemands gestel of gemoed.
Ik was benieuwd.
Vijf seconden inademen, vijf seconden uitblazen. Zes keer. Het virus had toch zijn sporen achtergelaten, dacht ik. Bij vier seconden bleef ik steken, maar uitademen kon ik als de beste.
zaterdag 24 april 2021
Vervagen
zaterdag 17 april 2021
Verlicht
Twee van de zes lampjes in de moderne kroonluchter boven de eettafel waren kapot. Dat gebeurde wel vaker, en meestal wachtte ik dan even met het vervangen ervan. Het was namelijk een nogal prijzige aangelegenheid. Althans: bij de supermarkt waren de lampjes drie keer zo duur als bij de bouwmarkt, maar we konden nu jammer genoeg niet even spontaan bij de Praxis langsrijden. We kregen visite, dus ik kocht de dure lampjes.
De voormalige prins trok sober levend de wijde wereld in. In Bodh Gaya besloot Siddharta onder de heilige vijgenboom van de hindoes te gaan mediteren, totdat hij de oorzaak van lijden en dood kende. Op de vijftigste dag begreep hij dat de oorzaak van het lijden vooral in de mens zelf lag, en dat de mens zichzelf daardoor hiervan ook kon bevrijden. Hij bereikte een staat van verlichting, bodhi, en werd de Boeddha, de Ontwaakte genoemd.
Toen ik thuiskwam realiseerde ik me dat onze gasten zouden komen lunchen. De lamp hoefde helemaal niet aan.
zaterdag 10 april 2021
Kill your darlings
zaterdag 3 april 2021
Tweedehands
zaterdag 27 maart 2021
De omkeerbrief (of: hoe we geen huis kochten)
zaterdag 20 maart 2021
Verweven
zaterdag 13 maart 2021
De steen
zaterdag 6 maart 2021
Een wereld van verschil
zaterdag 27 februari 2021
Grote bonte specht
zaterdag 13 februari 2021
Bevroren tenen
Ik hoor de ademhaling van zus P. vanuit het bed aan
de andere kant van de slaapkamer die we delen. Het is pikkedonker en ijskoud. Ik
probeer de warmte van mijn bed nog even vast te houden, en trek mijn nachtjapon strak
om mij heen als ik naar het raam loop. Voorzichtig schuif ik het donkeregroene gordijn opzij, de
witte vitrage met de vierkante gaatjes plakt tegen het vochtige raam. Ik voel de
kou in golfjes tegen mijn handen aan slaan. De radiator van de centrale
verwarming begint te pruttelen en mijn benen worden langzaam warm.
Het heeft gesneeuwd. Een dik pak bedekt de stoep, de straat,
de bosjes. Het licht van de straatlantaarn, die precies tussen ons huis en dat van de familie L. in staat,
weerkaatst het wit. De takken van de grote boom waar ik op uitkijk buigen door,
en de gemeenschappelijke tuin die tot aan het volgende blokje huizen loopt is
een egaal wit vlak. Op de zwarte torenspits van het witte kerkje heeft de
sneeuw sierlijke patronen achtergelaten.
Het is nog vroeg, slechts in een enkel huis brandt er licht.
Ik hoor vader beneden in de keuken scharrelen, nu begrijp ik dat hij het
is geweest die de verwarming heeft aangezet.
Straks zal hij met knerpende banden de straat uit fietsen om
de pont van kwart over zeven te halen, maar niet voordat hij moeder een
kopje thee op bed heeft gebracht.
Later die ochtend zal moeder de slee voorttrekken over de verse sneeuw op het pad bij het Koopvaardersplantsoen om boodschappen te gaan doen. Na schooltijd zoeken we met een groepje buurjongens en -meisjes een hellinkje, hoe klein ook, om vanaf te sleeën, een kriebel in de buik. Sneeuwballen gooien vind ik niet leuk, inpeperen nog minder.
Als het ijs op de sloot die ons wijkje scheidt van de dijk dik genoeg is, worden de leren bandjes van de Friese doorlopers dichtgegespt en stappen we voorzichtig op het krakende ijs. Nergens zijn ouders te zien, broers en zussen letten op de kleintjes.
zaterdag 6 februari 2021
Rover en Mathilde
zaterdag 23 januari 2021
Stil maar, wacht maar
Diep vanbinnen hoopte ik dat ik een voorbeeld was voor mijn toen achttienjarige dochter en een gedragsverandering bij haar teweeg kon brengen.
Als studente Verkoopspecialist Mode aan de opleiding Handel en Ondernemen leerde zij hoe ze op een winstgevende manier kleding kon inkopen en verkopen. Dochter F. zette iedere verdiende of gekregen
euro dan ook onmiddellijk bij de grote winkelketens om in modieuze kleding. Een
paar weken of in het gunstigste geval maanden later lag de kleding verwassen
of stuk in de hoek van haar kamer, en werd er weer iets nieuws aangeschaft.
De ruimte in mijn kast was niet bedoeld voor nieuwe dingen, en dat was even wennen. Want hoewel ik geen big spender op kledinggebied was, gebeurde het ook mij regelmatig dat er in een onbewaakt ogenblik iets werd gekocht of besteld.
Er moest veel uitgelegd worden aan mijn omgeving. Ik voelde mij een soort predikant, vertelde iedere keer opnieuw mijn verhaal, dat steeds bondiger en voor mijzelf ook helderder werd. Om het zuiver te houden mocht er ook geen tweedehands kleding worden gekocht. Lenen of ruilen was wel toegestaan, zo veranderde mijn kledingkast langzamerhand zonder dat er meer bijkwam.
De meeste vrienden, kennissen en collega’s reageerden vol bewondering, twijfelden even, maar meenden dat dit project voor hen toch net iets te ver ging. Ikzelf was het steeds leuker gaan vinden: het ontbreken van keuzestress gaf een weldadige rust. Ik had genoeg. Bewust en onbewust trok ik het principe door naar de andere consumptieve bestedingen in mijn dagelijks leven. Zo werd de wekelijkse kar boodschappen goed onder de loep genomen, en besloot ik mijn haar niet meer te verven, maar uit te laten groeien naar Hagedorn-grijs.
Op de moeilijke momenten, als er weer een gat in een paar sokken ontstond (nee, stóppen ging mij echt te ver), schreef ik op wat ik nodig dacht te hebben, als ik weer ‘mocht’ kopen. Het besef was er dat mijn nieuw aan te schaffen kleding duurzamer moest zijn, en dus ook duurder, zodat ik er langer mee kon doen. De floddertjes uit de grote winkelketens kwamen er bij mij niet meer in.
Er kwam een leuk winkeltje in mijn 'dorp', met een aardige eigenaresse en een mooie collectie. L. kwam met verrassende suggesties, er was tijd voor een praatje en soms een kopje thee. Ik kocht bewust en was altijd tevreden. Mijn eerste aanschaf was een zwart jurkje voor de uitvaart van moeder.
Toen ging de winkel dicht. En moest L. iets verzinnen om het hoofd boven water te houden. Dus liet ze via social media zien wat ze in de uitverkoop had. Had ik iets nodig? Niet echt. Ik ging niet meer naar mijn werk, had maar af en toe een videobel-overleg en feestjes waren iets uit 2019. Maar L. had de omzet wel nodig om overeind te blijven, dus fietste ik naar de winkel om de digitaal uitgekozen blouse in ontvangst te nemen.
We leven negen jaar na mijn kooploze periode. Dochter F. is inmiddels shopmanager van een populaire winkel waar slechts vintage kleding wordt verkocht. Daarnaast stelde ze onlangs de shoppingpagina's samen van een glossy modeblad, met als thema duurzaamheid.
Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw.
* uit: Nu gaan de bloemen nog dood - tekst Michel van der Plas